lauantai 12. tammikuuta 2013

Pohjattoman hyvä Mustikkapiirakka


Marjapiirakka on joku maailman helpoiten tehtävä leivonnainen. Tai niinhän sitä luulisi. Kurkataanpa siis ensin PikkuSiskoSiippaisen keskittymisongelmaisen keittiökokkailun saloihin, ennenkuin mitään totuuksia ladellaan.

Lähtökohta oli hyvä eli kaapissa oli kaikki tarvittavat ainekset. Netistä löytyi huima määrä erilaisia mustikkapiirakan ohjeita hakusanoilla mustikkapiirakka+kermaviili (haluan ehdottomasti mustikkapiirakkani kermaviilitäytteellä). Ensimmäinen kömmähdys taitaa tulla tässä: valinnan vaikeus. En osaa päättää, mitä ohjetta noudattaisin, vaan sanon kuten Nalle Puh "Mieluummin molempia" ja otan ohjenuoraksi ne kaikki.Tervetuloa Siippaisten sovelluskeittiöön!

Koska käytän rasiamargariinia, taisi toinen siippaistelukömmähdys olla rasvamäärän mittaaminen "No joku tollanen määrä voisi olla 150 g, eikö?"

Kolmas siippaistelukömmähdys saattaisi käydä ihan perusvirtasellekin, eli leivonnassa ei oikeasi edes kuuluisi käyttää rasiamargariinia, ainakin jos haluaisi saada sokerirasvamassan vatkattua kuohkeaksi. Tämän luin juuri eilen illalla  Marttojen kodinhoitokirjasta, jonka olen joskus aika päivää siten saanut Mummilta, siltä ei-siippaistelta.

Oli miten oli, uskon, että myös sillä oli vaikutusta, että en koskaan jaksa sekoittaa leivinjauhetta kuiviin aineisiin: mittaan jauhot ja heitän ne taikinan päälle, laitan n. oikein määrän leivinjauhetta sekaan ja vähän hämmennän siinä ja annan sähkövatkaimen hoitaa loput. Usein kukaan ei huomaa mitään erikoista, mutta kerran kokeilin tehdä muffinsseja ihan kaiken taiteen sääntöjen ja ohjeiden mukaan ja sekoitin jauhot ja leivinjauheen erikseen keskenään toisessa kupissa, niin kyllä ne jotenkin kummasti korkeammalle kohosivat....

Jos näin paljon siippaistellen säheltää niin käsi pystyyn, kuinka moni vielä tässä vaiheessa uskoo, että Orivedenkadulla syötiin tuona kauniina pakkassunnuntaina mustikkapiirakkaa iltapäiväkahveilla?

No niinpä tietysti. Oikea vastaus riippuu siitä, mikä lasketaan mustikkapiirakaksi.
a) sellainen, joka korkkaamattomana  näyttää mustikkapiirakalta?
b) sellainen, jossa on mustikkapiirakan ainesosat?
c) sellainen, joka koostuu pohjasta ja täytteestä?


A:ta ja B:tä meillä kyllä syötiin, mutta C:tä vain vähän sovelletuin menoin. Joku siinä taikinassa meni pieleen ja pohja karkasi paiston aikana kokonaan reunoille. Vaan eipä mittään, sano pikkusisko kun lusikallisen paisosta lappasi suuhun. Hyvvöö oli!

Pohjattoman hyvä Mustikkapiirakka





1 kommentti: